Δευτέρα

Κτηματολόγιο:Το κρίσιμο τεστ για το μέλλον του Κτηματολογίου έρχεται τον Σεπτέμβριο

Με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και μεγάλη μείωση του κόστους έκλεισαν τέσσερις εκκρεμότητες του Κτηματολογίου που αφορούν την ολοκλήρωση των έργων στον Δήμο Αθηναίων, τον Βόλο, τη Λαμία και τη Λιβαδειά.
Οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε αυτές της περιοχές τα έχουν δηλώσει από το 2008, καταβάλλοντας και το γνωστό «κτηματόσημο» των 35 ευρώ ανά δικαίωμα (πλήρης ιδιοκτησία, επικαρπία, ψιλή κυριότητα, κ.λπ.).
Από τότε «κόλλησε» η δεύτερη και πιο ουσιαστική φάση της διαδικασίας που προβλέπει την εκπόνηση κτηματολογικών χαρτών και τον έλεγχο των στοιχείων από τους ιδιοκτήτες.
Στην περίπτωση της Αθήνας, όπου είχαν δηλωθεί περίπου 900.000 δικαιώματα, τα δύο μελετητικά γραφεία είχαν επιδοθεί σε έναν πρωτοφανή δικαστικό «πόλεμο», αλλά μόλις το 2014 αποφασίστηκε η ακύρωση της διαδικασίας και η προκήρυξη νέου διαγωνισμού.
Στις άλλες τρεις πόλεις, όπου είχαν δηλωθεί συνολικά 380.000 δικαιώματα, η αφορμή ήταν μια... κουμπαριά!
Το 2010 είχε οριστεί πρόεδρος της κρατικής εταιρείας του Κτηματολογίου ο κουμπάρος του Γ. Μανιάτη, τότε υφυπουργού Περιβάλλοντος.
Επιπλέον η σύζυγός του ήταν μέτοχος στο γραφείο που είχε αναλάβει το Κτηματολόγιο σε Βόλο, Λαμία και Λιβαδειά.
Ακολούθησε η αποχώρησή της από την εταιρεία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη δικαστική εμπλοκή.
Ακολούθησαν νέοι διαγωνισμοί, με το σύστημα των ανταγωνιστικών προσφορών, που οδήγησαν σε οριστικούς αναδόχους αλλά και σε μεγάλες εκπτώσεις που επικυρώθηκαν με πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Στην περίπτωση της Αθήνας, ο προϋπολογισμός το 2008 έφτανε τα 17,6 εκατ. ευρώ και με τη νέα διαδικασία μειώθηκε σχεδόν στο ένα τρίτο και διαμορφώθηκε στα 5,9 εκατ. ευρώ!
Η μελέτη του Βόλου κατακυρώθηκε με 1,5 εκατ. ευρώ (έναντι 3,1 εκατ. το 2008), ενώ στη Λαμία και τη Λιβαδειά, που δόθηκαν στο ίδιο γραφείο, το κόστος περιορίστηκε στα 3,1 εκατ. ευρώ από τα προβλεπόμενα 11,4 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος

«Σε αυτά τα χρόνια είχαμε σοβαρές αλλαγές στην τεχνολογία του Κτηματολογίου που μειώνουν το κόστος. Μας προβληματίζουν όμως οι μεγάλες εκπτώσεις και θα πάρουμε μέτρα για να προχωρήσουν οι μελέτες χωρίς προβλήματα», διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» ο Βύρων Νάκος, πρόεδρος της εταιρείας του Κτηματολογίου.


Το κρίσιμο τεστ για το μέλλον του Κτηματολογίου έρχεται τον Σεπτέμβριο, με την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβληθεί για τις 32 μελέτες με τις οποίες καλύπτεται το υπόλοιπο 43% του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου με χρονικό ορίζοντα το 2020.
Αφορούν περίπου 16 εκατ. δικαιώματα και ο αρχικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 440 εκατ. ευρώ.
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να ενταχθεί και πάλι το έργο σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, με κονδύλια της τάξης των 84 εκατ. ευρώ.
Συντάκτης: 




πηγή:efsyn.gr
www.topoexperts.gr