Δευτέρα

Φωτοερμηνεία:Έξαρση εκχερσώσεων δασικών εκτάσεων

Έξαρση εκχερσώσεων σε δασικές εκτάσεις παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στη Μεσσηνία, σύμφωνα με το Δασάρχη Καλαμάτας Σπύρο Κατσίποδα. Μάλιστα, τον τελευταίο μήνα, βεβαιώθηκαν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, με τις δύο να αφορούν συνεργεία εργολάβων για την απόληψη λατομικών υλικών και μια από ιδιώτη.
Και στις 3 περιπτώσεις, το Δασαρχείο προχώρησε σε κατασχέσεις των μηχανημάτων, ακόμα και των βαρέων, ενώ ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτόφωρου και οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Ο κ. Κατσίποδας, συνιστά στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί με τέτοιες ενέργειες, να μην καθαρίζουν εκτάσεις που είναι δασωμένες, καθώς και η έκταση κηρύσσεται αναδασωτέα και τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά. Κατά μέσο όρο, τα πρόστιμα είναι περίπου 7.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Δασική έκταση και δάσος
Όπως σημείωσε ο κ. Κατσίποδας, κυρίως λόγω της κρίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμούνται ξεχασμένα χωράφια τους και σπεύδουν να τα καθαρίσουν, είτε με σκοπό να τα καλλιεργήσουν, είτε να τα πουλήσουν. Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα και σίγουρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει διαφορετική άποψη.
Από το 2013 ξεκίνησε η εφαρμογή εγκυκλίου από τη Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορά στον προσδιορισμό του κόστους ζημιάς έκτασης και της αποκατάστασής της μετά από εκχέρσωση.
Μία έκταση που φέρει πάνω από 15% δασική βλάστηση στην επιφάνειά της θεωρείται από το νόμο δασική, ενώ αν ξεπερνά το 25%, δάσος.
Από το αρμόδιο υπουργείο χρησιμοποιείται ένας συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος, ο οποίος λαμβάνει πολλές παραμέτρους για να βγάλει το κόστος ζημιάς. Αυτές είναι: η αξία ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας, η αξία ενός οικοσυστήματος και η οικονομική αξία ενός προϊόντος. Υπάρχει ένας αλγόριθμος που υπολογίζει το κόστος ζημιάς. Το κόστος ζημιάς από καταστροφή, ισούται με το εμβαδόν της έκτασης επί το επίπεδο ζημιών, επί το κόστος αποκατάστασης, το δασικό επιτόκιο και την περίοδο αποκατάστασης. Για το επίπεδο ζημιών, γίνεται εκτίμηση όσων προξενήθηκαν στην έκταση ανάλογα με το επίπεδο.
Αν, για παράδειγμα, η ζημιά είναι από 0-30% ο συντελεστής είναι 0,15, ενώ σε περίπτωση που μπει μια μπουλντόζα και δεν υπάρχει τίποτα στο έδαφος, η ζημιά είναι στο 100% και ο συντελεστής στο 85%.
Επίσης, υπολογίζεται το δασικό επιτόκιο, που βγαίνει κάθε χρόνο και ορίζεται με εγκύκλιο, αλλά και ο χρόνος αποκατάστασης, δηλαδή πόσος χρόνος θα χρειασθεί για να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση.
Υψηλά πρόστιμα
Τα νέα πρόστιμα είναι πολύ μεγάλα και αν ένας πολίτης «χάσει» την υπόθεση στα δικαστήρια, βεβαιώνεται το πρόστιμο στην εφορία. Αυτό δεν εφαρμόζεται μόνο στις νέες εκχερσώσεις, επιβάλλεται και στις παλιές που εξετάζει το Δασαρχείο.
Σύμφωνα με τον δασάρχη, ένας ιδιοκτήτης γης, η οποία έχει αποκτήσει δασική βλάστηση πάνω από 15%, δεν μπορεί να την πειράξει.
«Πρέπει να έρχονται στην υπηρεσία, να καταθέτουν το αίτημά τους για να εκδοθεί πράξη χαρακτηρισμού και αν βγει μη δασική έκταση, μετά να κάνουν ό,τι θέλουν. Γιατί αν την πειράξουν, εκτός από το κόστος ζημιάς που θα γίνει στο πρωτόκολλο, η έκταση κηρύσσεται αναδασωτέα και εκεί η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη. Διότι, από εκεί και πέρα, ούτε πράξη χαρακτηρισμού μπορεί να γίνει, ούτε να πάει σε επιτροπές. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μπορεί μια έκταση να έχει στοιχεία καλλιέργειας (π.χ πεζούλια, κ.λπ.) και να έχει λογγώσει, αλλά απαγορεύεται να επεμβαίνουν», δήλωσε ο Δασάρχης Καλαμάτας.

www.topoexperts.gr