Τετάρτη

Φωτοερμηνεία: Προβλήματα στον τομέα διαχείρισης αεροφωτογραφιών από την Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε.

      Ένα εκρηκτικό πρόβλημα, που φρενάρει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, εμποδίζει συμβόλαια και αγοραπωλησίες ακινήτων, επηρεάζει αρνητικά την έκβαση δικαστικών διενέξεων και ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες, που έχουν μπει στις διαδικασίες νομιμοποίησης αυθαιρέτων, έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των χειρισμών του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Εταιρείας Κτηματολογίου και Χαρτογράφησης Α.Ε. (ΕΚΧΑ Α.Ε.), στον τομέα της διαχείρισης των αεροφωτογραφιών.

       Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ξεπερνούν τις 40.000 οι πολίτες που τους τελευταίους έξι μήνες έχουν υποβάλει αίτηση, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, ζητώντας από το ελληνικό Δημόσιο να τους χορηγήσει επίσημες αεροφωτογραφίες, ως απαραίτητο υλικό για κάθε είδους νόμιμες υποθέσεις τους, χωρίς να παίρνουν καμία απάντηση από την επίσημη Πολιτεία.
       Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να έρχονται αντιμέτωποι με πολλές και ανυπολόγιστες συνέπειες στις υποθέσεις και τις συναλλαγές τους, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν αρχίσει και συνωστίζονται σε ουρές της ταλαιπωρίας, χωρίς αποτέλεσμα.
       Παράλληλα πέφτουν βροχή οι διαμαρτυρίες αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών, δικηγόρων και άλλων επαγγελματιών που ασχολούνται με το αντικείμενο, οι οποίοι πιέζονται από τους πελάτες τους να διεκπεραιώσουν εκκρεμείς υποθέσεις ή να ολοκληρώσουν μελέτες για έργα και επενδυτικές προτάσεις, χωρίς επίσης μέχρι τώρα οι αρμόδιοι να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, που διαρκώς διογκώνεται.

Πηγή: enet.gr
www.topoexperts.gr