Τρίτη

Κυνήγι μέσω του Κτηματολογίου από το ΥΠΟΙΚ

Μπλόκο στους καταπατητές δημοσίων εκτάσεων μέσω του Κτηματολογίου βάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποιώντας άμεσα τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες.
Παράλληλα σε δεύτερη φάση, προωθείται και η διασύνδεση του Κτηματολογίου με το taxisnet προκειμένου να εντοπιστούν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι, στην εφορία δηλώνουν λιγότερα ακίνητα ή μικρότερη έκτασης, για να αποφεύγουν φόρους.
Αναλυτικότερα σε ότι αφορά στους καταπατητές, με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιό του (ΠΟΛ 1107/2018) ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Αθαν. Δημάκης, παρέχει οδηγίες προς τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου όσον αφορά την κατοχύρωση των ιδιοκτησιακών του δικαιωμάτων σε περιοχές όπου πραγματοποιούνται εντάξεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Οι οδηγίες είναι σαφείς και συγκεκριμένες. Στις περιοχές που μπαίνουν στο Κτηματολόγιο, οι κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, να ελέγχουν, εάν κάποιοι ιδιώτες ή επιχειρήσεις, δηλώνουν στο Κτηματολόγιο και ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο. Είτε πρόκειται για ολόκληρα ακίνητα είτε πρόκειται για τμήματα ακινήτων και συγκεκριμένα στις περιπτώσεις που τα δημόσια κτήματα που συνορεύουν με ιδιωτικά, να ελέγχουν τυχόν «διεύρυνση» των ιδιωτικών εκτάσεων σε βάρος των εκτάσεων που κατέχει το δημόσιο. Δηλαδή να ελέγχουν εάν οι ιδιώτες γείτονες δήλωσαν στο Κτηματολόγιο μεγαλύτερες εκτάσεις από εκείνες που έχουν πραγματικά, καταπατώντας έκταση του δημοσίου.
Στις περιπτώσεις που εντοπίζεται υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας, καλούνται να καταθέτουν άμεσα αγωγές στα κατά τόπους δικαστήρια και παράλληλα να υποβάλουν ενστάσεις.
Οι οδηγίες

Αναλυτικότερα η εγκύκλιος της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, που παρουσιάζει το Σin προβλέπει τα ακόλουθα:
Ι. Όλες οι Κτηματικές Υπηρεσίες οφείλουν να προβούν άμεσα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Π.Δ.142/2017, (ΦΕΚ Α΄181), στις νόμιμες ενέργειες τους για διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, δίδοντας εντολή αρμοδίως, προς άσκηση αγωγών ενώπιον του αρμοδίου καθ΄ύλην και τόπον Πρωτοδικείου, (άρθρο 6 παρ.2 περ. β΄ν.2664/1998, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), για τη διόρθωση των πρώτων εγγραφών στις κτηματογραφημένες περιοχές, συνοδευόμενη με ιστορικό, απόψεις και λοιπά στοιχεία.
α. για όλα τα δημόσια και ανταλλάξιμα κτήματα, καθώς και για όσα ακίνητα εγείρονται εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου, αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του αρθ.196 του ανωτέρω νόμου και
β. Ομοίως ως ανωτέρω, για τα ακίνητα τα οποία δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις και για τα οποία θα διαπιστώνεται κατόπιν ελέγχου, ότι δεν έχει γίνει καταχώρηση, στα οικεία βιβλία των μεταγραφών, της μεταβίβασής τους προς την ΕΤΑΔ ΑΕ.
ΙΙ. Η προαναφερθείσα εντολή της άνω Ι. παραγράφου, περίπτωση β., θα κοινοποιείται στην ΕΤΑΔ ΑΕ για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες.
ΙΙΙ. Οι Κτηματικές Υπηρεσίες οι οποίες δεν διαθέτουν τεχνικό προσωπικό ή στις οποίες συντρέχουν έκτακτες ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν οίκοθεν (είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε σε υλικοτεχνική υποδομή), παρακαλούνται να διαβιβάζουν σχετικό αίτημα συνδρομής και στην ΕΤΑΔ ΑΕ.
ΙV. Κατ΄εξαίρεση, τα ακίνητα τα οποία είχαν περιέλθει κατά κυριότητα στο ΤΑΙΠΕΔ και μεταβιβάσθηκαν αυτομάτως στην ΕΤΑΔ ΑΕ, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις του ν. 4389/2016, τα ως άνω στοιχεία, θα πρέπει να διαβιβαστούν αρμοδίως στην ΕΤΑΔ ΑΕ, για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες.
 πηγή: sofokleousin.gr

www.topoexperts.gr