Δευτέρα

Κτηματολόγιο: Δήλωση ή δήμευση ακινήτων

Σε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων ιδιωτών στα χέρια του Δημοσίου, κινδυνεύει να εξελιχθεί η διαδικασία κτηματολόγησης σε 111 περιοχές ανά την επικράτεια. 

Όπως προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) δημεύονται τα αδήλωτα ακίνητα σε 111 κτηματολογικά γραφεία. Από τις νέες διατάξεις περί Κτηματολογίου απουσιάζει διάταξη περί παράτασης της προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών, η οποία είναι απόλυτα αναγκαία δεδομένου του αριθμού και της σοβαρότητας των σφαλμάτων που εντοπίζονται τόσο σε παλιές όσο και σε νέες κτηματογραφήσεις. 

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει επισημάνει ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2017 οριστικοποιούνται οι εγγραφές σε 111 λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία της χώρας, με αποτέλεσμα να περιέλθουν στο Δημόσιο όλα τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν, η να μην μπορούν να διορθωθούν σοβαρότατα λάθη σε δηλωμένα ακίνητα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς μιλώντας στο in.gr αναφέρει ότι πρέπει να δωθεί με νομοθετική ρύθμιση παράταση στην εν λόγω προθεσμίας, τουλάχιστον έως τα 20 έτη.

Εφόσον συμπληρωθούν τα 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων, χάνεται οριστικά η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες και συνεπώς και το ίδιο το ακίνητο. 

Στις περιοχές που υπάρχει κίνδυνος περιλαμβάνονται δήμοι, όπως η Νέα Σμύρνη, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, ο Γέρακας, ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης, η Ελευσίνα, η Νέα Πέραμος και το Νέο Ψυχικό, καθώς επίσης και πόλεις, όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα, Πολύκαστρο (Κιλκίς), Φιλωτα (Κοζάνη), Μαρτίνο (Φθιώτιδας) και το Αργοστόλι (Κεφαλονιά). 


πηγή: news.in.gr/economy/
www.topoexperts.gr