Δευτέρα

Κτηματολόγιο:Ολοκληρώνεται το κτηματολόγιο στη Μεσσηνία

Από έλλειψη πυρομαχικών πάσχει το βασικό όπλο για την άσκηση σοβαρής πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής, το Κτηματολόγιο. Τα μπλοκαρισμένα προγράμματα, και το αγκάθι των δασικών χαρτών, σε περιοχές της Μεσσηνίας, ορθώνουν εμπόδια στις επενδύσεις. Γιατί; Επειδή με το καθεστώς που επικρατεί δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον χαρακτήρα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών περιοχών. Και όσο καθυστερεί η επίλυση αυτών των προβλημάτων, τόσο απομακρύνεται ο στόχος να έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο του 2020, σύμφωνα με ρεπορτάζ στα χθεσινά "ΝΕΑ".
Γενικότερα, σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των δηλώσεων κτηματογράφησης που έγιναν το 2008 η διαδικασία δεν προχωράει εξαιτίας των δικαστικών διενέξεων μεταξύ των αναδόχων.
Για την κατηματογράφηση των 82 εκατομμυρίων στρεμμάτων (είναι το 43% της χώρας) μετά το μπλοκάρισμα από τον Δεκέμβριο του 2014 του προηγούμενου διαγωνισμού αποφασίστηκε η επαναπροκήρυξή του.
Ο προϋπολογισμός του νέου έργου ανέρχεται σε 440 εκατομμύρια ευρώ (του προηγουμένου ήταν 550 εκατ.) και η κατακύρωση των μελετών (αφορά 30 συμβάσεις) αναμένεται να γίνει έως το τέλος του χρόνου.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εγγυημένη χρηματοδότηση του έργου. Και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται αν δεν εξασφαλιστούν τα χρήματα ο διαγωνισμός ματαιώνεται.
Η διοίκηση του Κτηματολογίου εκτιμά ότι η χρηματοδότηση θα γίνει κατά το μεγαλύτερο μέρος από τα τέλη κτηματογράφησης. Όμως υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό 84 εκατ. ευρώ για το οποίο υπάρχουν μόνο βάσιμες υποψίες συμφωνίας με τους δανειστές για την κάλυψή τους από κοινοτικά κονδύλια.
Την ίδια ώρα, σε πολιτικό επίπεδο, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν και πότε θα πληρωθεί το τέλος κτηματογράφησης για τα παλιά προγράμματα της περιόδου 1997 – 1999 (είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα) καθώς και το ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων (μείον 20.000 ευρώ) για τα προγράμματα του 2008.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, κοινοπραξίες που συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό σχεδιάζουν να καταφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα και σε κατάθεση αιτήσεων ακύρωσης του νέου διαγωνισμού. Ανάδοχοι και μελετητές υποστηρίζουν ότι με το νέο σχεδιασμό το 2020 δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο και πως θα παγώσουν άμεσα 6.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το μεγάλο αγκάθι και η καυτή πατάτα
Χωρίς δασικούς χάρτες δεν μπορεί να υπάρξει Κτηματολόγιο. Οι δασικοί χάρτες έχουν μετατραπεί σε αδύναμο κρίκο, αφού σήμερα σε όλη την Ελλάδα – το 25,5% της έκτασής της αποτελείται από δάσος – η κύρωση των δασικών χαρτών, δηλαδή το στάδιο κατά το οποίο οι χάρτες μπορεί να χρησιμοποιηθούν, δεν υπερβαίνει το 1% της έκτασης της χώρας.
Με σχέδιο νόμου – που είναι ήδη σε διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος προσπαθεί να επισπεύσει τη διαδικασία ώστε οι χάρτες να είναι έτοιμοι το 2019. Και παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να ξεκαθαριστεί ο γκρίζος χαρακτήρας των οικισμών – σχετικά με το τι είναι δάσος και τι όχι – προκειμένου όσο γίνεται να μην αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Ωστόσο, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι αυθαίρετοι οικισμοί – για τους οποίους δεν υπάρχει καμία σταθερή πολιτική τα τελευταία 15 χρόνια αφού κανείς δεν θέλει να πιάσει την καυτή πατάτα – είναι σίγουρο ότι θα καθυστερήσουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών.
Επιπλέον και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει ξεκαθαριστεί από πού θα βρεθούν τα περίπου 70 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν οι χάρτες. Λέγεται ότι ενδεχομένως τα χρήματα να αντληθούν από το Πράσινο Ταμείο.
Ο νέος σχεδιασμός επαναφέρει στη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης διοίκησης την αρμοδιότητα για την εκτέλεση όλων των εργασιών, από την κατάρτιση έως την κύρωση του δασικού χάρτη η οποία είχε υπαχθεί στο Κτηματολόγιο με νόμο το 2013.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολλά δασαρχεία, ιδίως στη Νότια Ελλάδα που αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας. 


πηγή:tharrosnews.gr

www.topoexperts.gr