Τρίτη

Κτηματολόγιο:Eγκλωβισμένοι αγοραστές στα Κτηματολογικά Γραφεία

Τα Κτηματολογικά Γραφεία δέχθηκαν χίλιες αιτήσεις μέσα σε εννιά μέρες

Δεκάδες χιλιάδες άτομα εμπίπτουν στους εγκλωβισμένους αγοραστές, που για διάφορους λόγους είτε δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας είτε δεν τους έχει μεταβιβαστεί το ακίνητο

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ αναμένεται να αποπερατωθεί μέσα σε έξι με επτά μήνες


Στις χίλιες ανήλθαν οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στα Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία, εντός εννέα εργάσιμων ημερών, από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμος για τους «εγκλωβισμένους αγοραστές» ενυπόθηκων ακινήτων, λόγω αφερεγγυότητας του επιχειρηματία ανάπτυξης γης. Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Ανδρέας Σωκράτους είπε πως πέραν των αιτήσεων, «πάρα πολλές χιλιάδες κόσμου έχουν απευθυνθεί είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή έχουν έρθει προσωπικά στα γραφεία του Τμήματος για να ζητήσουν πληροφόρηση».

Ο νόμος δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, και τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου το Κτηματολόγιο, όπως είπε ο κ. Σωκράτους, ήταν έτοιμο να δεχθεί αιτήσεις για τον συγκεκριμένο νόμο, ο οποίος αφορά τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, στους οποίους δεν έγινε η μεταβίβαση του ακινήτου επ' ονόματί τους, λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. «Μέχρι την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, είχαν κατατεθεί περίπου 1.000 αιτήσεις. Υπάρχει μια αναμενόμενη ροή αιτήσεων, αλλά και μια αναμενόμενη ζήτηση πληροφορίας», πρόσθεσε.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους, το θέμα αυτό αφορά «δεκάδες χιλιάδες κόσμου», οι οποίοι περιλαμβάνονται στις συνολικά 78.000 περιπτώσεις αγοραστών, που για διάφορους λόγους είτε δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας είτε δεν τους έχει μεταβιβαστεί το ακίνητο (48.000 είναι οι περιπτώσεις που δεν έχουν τίτλο και άλλες 30.000 έχουν μεν τίτλο, αλλά δεν γίνεται η μεταβίβαση). Αναφέροντας ότι ο νόμος αγνοεί τα εμπράγματα βάρη (υποθήκες, φόρους, μέμο κ.ά.) και επιτρέπει τη μεταβίβαση ενός ακινήτου στον αγοραστή, ο Διευθυντής του Κτηματολογίου είπε ότι προϋπόθεση για να υποβάλει κάποιος αίτηση είναι να είναι κατατεθειμένο το αγοραπωλητήριο έγγραφο στο Κτηματολόγιο και να μπορεί να αποδείξει πως έχει πληρώσει τον πωλητή του ακινήτου και μένει μόνο ένα μικρό υπόλοιπο.

Ο κ. Σωκράτους εκτιμά πως η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας για μεταβίβαση και έκδοσης τίτλου ιδιοκτησίας θα ανέλθει στο ελάχιστο τους 6-7 μήνες για τις καλές περιπτώσεις που υπάρχουν οι τίτλοι και δεν θα γίνουν σοβαρές ενστάσεις για να εξεταστούν. Εξήγησε ότι ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει ο τίτλος, η ίδια νομοθεσία προβλέπει διάφορες προθεσμίες, οι οποίες ανέρχονται σχεδόν στους τέσσερεις μήνες, πέραν του χρόνου που προβλέπεται για διενέργεια άλλων διαδικασιών. Σε σχέση με την έλλειψη προσωπικού, ο κ. Σωκράτους εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «η πολιτεία θα βρίσκεται δίπλα στο Κτηματολόγιο, για να το βοηθήσει να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδικασία αυτή».

Συνεχίζονται οι ενστάσεις για τις επανεκτιμήσεις

Όσον αφορά τον αριθμό των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί για τις εκτιμήσεις ακινήτων με τιμές 2013, ο κ. Σωκράτους είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι ενστάσεις ανέρχονται γύρω στις 1.200, σε ένα σύνολο ακινήτων περίπου δύο εκατομμύρια, προσθέτοντας ότι το χρονικό περιθώριο για κατάθεση ενστάσεων λήγει στο τέλος του 2015. Ανέφερε, επίσης, ότι πέραν των ενστάσεων, έχουν κατατεθεί 23.000 αιτήσεις για διόρθωση διάφορων λαθών και έχουν εξεταστεί γύρω στο 70% και έχει αποσταλεί η απάντηση του Κτηματολογίου. Τέλος, ο κ. Σωκράτους είπε ότι το Κτηματολόγιο έχει ήδη προβεί σε αγροτικές περιοχές σε μαζικές διορθώσεις/αναθεωρήσεις τιμών προς τα κάτω.

Πηγή: ΚΥΠΕ 


www.topoexperts.gr