Δευτέρα

Δεν θα νομιμοποιούνται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα

  Δεν θα νομιμοποιούνται αυθαίρετα κτίσματα που έχουν κριθεί ως κατεδαφιστέα με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και δεν θα υπάγονται στον νόμο του 2013 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
  Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Ταγαράς σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
  Με την κίνηση αυτή το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να «θωρακίσει» τον νόμο περί αυθαιρέτων, του οποίου η συνταγματικότητα αναμένεται να κριθεί κατά το τέλος του έτους.
  Η δυνατότητα που έδινε ο Νόμος 4178/ 2013 να νομιμοποιούνται παράνομα κτίσματα, ακόμα και αν έχουν κριθεί ως αυθαίρετα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, είχε καταδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της διάκρισης των εξουσιών και θεωρείται βέβαιο πως θα κρινόταν ως αντισυνταγματική κατά την τελική απόφαση.
  Αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΕΚΑ επισήμαναν, ωστόσο, χθες πως η τροπολογία δεν έχει αναδρομική ισχύ και αφορά αυθαίρετα κτίσματα που θα υπαχθούν από δω και στο εξής στη διαδικασία της τακτοποίησης.
Η πρώτη δίκη
  Υπενθυμίζεται πως κατά την πιλοτική δίκη που έγινε στο ΣτΕ στις 10 του περασμένου Οκτωβρίου, όπως έγραψε το «Εθνος», οι εκπρόσωποι του Δημοσίου δεσμεύτηκαν να καταθέσουν αμέσως τροπολογία που θα εξαιρεί από την τακτοποίηση όσα κτίσματα κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και ανακλήθηκε η άδειά τους.
  Η νέα τροπολογία του ΥΠΕΚΑ ορίζει συγκεκριμένα πως δεν υπάγονται στις διατάξεις περί τακτοποίησης κτίσματα που κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητη απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου. Η απαγόρευση ισχύει και για εκκρεμείς υποθέσεις, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη υπαγωγής στον νόμο (με υπολογισμό προστίμων και τυχόν διακανονισμό των δόσεων που πρέπει να καταβληθούν) και δεν έχει καταβληθεί το σχετικό παράβολο.
   Η τροπολογία αντικαθιστά πρόβλεψη του νόμου (άρθρο 23, παράγραφος 7, τρίτο εδάφιο) που έφερνε «από το παράθυρο» την τακτοποίηση ορισμένων περιπτώσεων αυθαιρέτων, ακόμα και αν είχαν κριθεί δικαστικά ή λειτουργούσαν χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

πηγή: etnos.gr. Μανίνα Νικολοπούλου

www.topoexperts.gr/Services/Φωτοερμηνεία_Πραγματογνωμοσύνη