Δευτέρα

Αυθαίρετα: Δυνατότητα ρύθμισης κι άλλων κατηγοριών αυθαιρέτων και κατάργηση του «εκτός σχεδίου»

  Στα αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια και στα αυθαίρετα που εμφανίζουν υπερβάσεις δόμησης άνω του 40%, τα οποία με βάση το σημερινό νόμο εξαιρούνται της κατεδάφισης για 30 χρόνια και όχι επ' αορίστω, θα δοθεί η δυνατότητα οριστικής τακτοποίησης, μέσω του νέου νομοσχεδίου πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης του ΥΠΕΚΑ, που προβλέπει τη δημιουργία «Ζωνών Συγκέντρωσης» δηλαδή επεκτάσεις των σχεδίων πόλης.
  Στην περίπτωση που κάποιο αυθαίρετο αυτής της κατηγορίας βρεθεί εντός της Ζώνης Συγκέντρωσης, ο ιδιοκτήτης του θα εχει τη δυνατότητα να αγοράσει δικαιώματα δόμησης (συντελεστή) από την Τράπεζα Γης, που προβλέπεται να δημιουργηθεί υπό την εποπτεία τους Δημοσίου.
  Η Τράπεζα Γης θα υπολογίζει, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο αλγόριθμο και με βάση τις αντικειμενικές αξίες, το πόσο που θα πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου, προκειμένου να το νομιμοποιήσει οριστικά.
  Οι Ζώνες Συγκέντρωσης θα καθοριστούν κατά προτεραιότητα σε εγκαταλελειμμένους οικισμούς, μικρούς οικισμούς και χωριά κάτω των 200 κατοίκων, αλλά και σε μεγαλύτερους οικισμούς με ελάχιστη έκταση 5.000 στρέμματα. Θα πολεοδομούνται κατά προτεραιότητα, με γρήγορες διαδικασίες, προκειμένου να τονωθεί οικονομικά η περιφέρεια.
  Οι Ζώνες Συγκέντρωσης θα καθοριστούν υποχρεωτικά σε όλους τους Καλλικρατικούς δήμους εκτός της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης.
  Το νομοσχέδιο για την πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση αναθέτει πλέον στους Δήμους την κατάρτιση των Δημοτικών Πολεοδομικών Σχεδίων Ανάπτυξης (ΔΗΠΟΣΑ), που θα αντικαταστήσουν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια.
  Οι Δήμοι θα υποχρεωθούν να δημιουργήσουν πολεοδομικά σχέδια για το σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου, και όχι σε επίπεδο οικισμών, όπου θα καθορίζουν 5 διαφορετικές κατηγόριες χρήσης: τις πολεοδομημένες ή προς πολεοδόμηση περιοχές, τις ζώνες συγκέντρωσης (επίσης τις προστατευόμενες περιοχές), τη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, τις περιοχές κοινωφελών αστικών υποδομών, τις ζώνες υψηλής όχλησης (όπου θα χωροθετούνται υποδομές για διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων) καθώς επίσης και τις ζώνες οικονομικών δραστηριοτήτων.
  Με την ολοκλήρωση των σχεδίων καταργείται ο όρος «εκτός σχέδιο», αφού το σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου θα εντάσσεται σε κάποια απο τις 5 εν λόγω ζώνες.
  Προβλέπεται μάλιστα τα ΔΗΠΟΣΑ να έχουν ολοκληρωθεί υποχρεωτικά για όλους τους Δήμους μέχρι το 2020, ενώ για τον καθορισμό των 5 διαφορετικών ζωνών θα χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό υπόβαθρο και οι χάρτες της Κτηματολόγιο ΑΕ, έτσι ώστε να μην υπάρχουν στο μέλλον παρερμηνείες.

Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν παρεκκλίσεις του παρελθόντος, αφού τα υπόβαθρα θα είναι διαθέσιμα για κάθε χρήστη.

Πηγή: http://www.emichanikos.gr
www.topoexperts.gr