Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα τον Ιούνιο

Το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νωρίτερο μέσα στον Ιούνιο, επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και διαβεβαιώνουν ότι η νέα ρύθμιση δεν θα έχει την ίδια τύχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τον Ν. 4014/11.

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι δεν προβλέπεται παράταση των προθεσμιών υπαγωγής στον Ν. 4014/11 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του υπουργείου για την Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020, είπε ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΚΑ, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας που έχουν επισημανθεί σε ό,τι αφορά προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και παράλληλα αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου, ενώ βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής.

«Ανάσα» για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Ο κ. Καλαφάτης προανήγγειλλε επίσης ρυθμίσεις - «ανάσα» για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Όπως είπε, το ΥΠΕΚΑ προχωρά στη δημιουργία και τη λειτουργία «Τράπεζας Γης», ένα σύγχρονο θεσμό «Αγοράς Δικαιωμάτων Γης», μέσω του οποίου θα μπορεί, μεταξύ άλλων, ένας οικοδομικός συνεταιρισμός ή ένας φορέας ιδιωτικής πολεοδόμησης, να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ θα λειτουργήσει ως one stop shop για οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση, με μέγιστη προθεσμία έγκρισης τους 6 μήνες.

Όλες οι διαδικασίες (Τράπεζα Γης, one stop shop) θα γίνονται ηλεκτρονικά, «προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτητα, διαφάνεια και λογοδοσία», σημείωσε.

Ο κ. Καλαφάτης είπε ότι πρέπει «να δώσουμε τη δυνατότητα στους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς να δημιουργήσουν εταιρείες Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή επενδυτών, ώστε να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και την κατασκευή κοινόχρηστων χώρων».

Επίσης, προσέθεσε, ζητούμενο είναι να λυθούν τα προβλήματα για όσους συνεταιρισμούς βρίσκονται σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις και όσους είχαν προβλήματα χωροθέτησης.

 
Newsroom ΔΟΛ

www.topoexperts.gr/Services/Φωτοερμηνεία_Πραγματογνωμοσύνη