Δευτέρα

Η πρώτη ανεμογεννήτρια χωρίς έλικες

Η αιολική είναι μια από τις πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντελφτ στην Ολλανδία ανέπτυξε μια ανεμογεννήτρια χωρίς έλικες, η οποία παράγει ενέργεια από τα φορτισμένα σωματίδια νερού που προσπίπτουν πάνω της μέσω του ανέμου. Η πρωτοποριακή ανεμογεννήτρια ονομάζεται Ηλεκτροστατικός Μετατροπέας Αιολικής Ενέργειας (EWICON) και το πρωτότυπο αποτελείται από ένα μεταλλικό πλαίσιο με μονωμένους σωλήνες σε οριζόντια διάταξη.
Κάθε σωλήνας περιέχει αρκετά ηλεκτρόδια και ακροφύσια, τα οποία απελευθερώνουν συνεχόμενα στον αέρα θετικά φορτισμένα σωματίδια νερού.

Καθώς τα σωματίδια διαχέονται στην ατμόσφαιρα η τάση της ανεμογεννήτριας μεταβάλλεται και παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο μπορεί να μεταφερθεί στο δίκτυο για καθημερινή χρήση.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία «Mecanoo», η EWICON μπορεί να εγκατασταθεί σε στεριά και θάλασσα, ακριβώς όπως οι συμβατικές ανεμογεννήτριες, ωστόσο το σχέδιό της ταιριάζει καλύτερα στις αστικές περιοχές, όπου η έλλειψη χώρων εμποδίζει την ανέγερση αιολικών πάρκων.

Σημειώνεται επίσης ότι η EWICON είναι απολύτως αθόρυβη και επειδή δεν διαθέτει κινούμενα μέρη χρειάζεται λιγότερη συντήρηση.

Πηγή: econews.gr

www.topoexperts.gr