Δευτέρα

Ενστάσεις - Υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες


      Τον προβληματισμό των άμεσα ενδιαφερομένων σχετικά με την αντικειμενική αποτύπωση των ορίων δάσους – αστικών περιοχών προκαλεί κυρίως η χρήση προπολεμικών αεροφωτογραφιών και συγκεκριμένα του 1937 σε ότι αφορά στην Αττική (στην υπόλοιπη Ελλάδα θα χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες του 1945 που είναι οι παλαιότερες διαθέσιμες).

      Όπως είναι προφανές, η χρήση αυτών των αεροφωτογραφιών κάθε άλλο παρά προσεγγίζει τις σημερινές ή έστω τις πρόσφατες συνθήκες και χρήσεις γης, καθώς αναφέρονται σε εποχές όπου η αστική ανάπτυξη βρίσκονταν στα αρχικά της στάδια, ιδίως σε ότι αφορά στο λεκανοπέδιο της Αττικής.      
  
   Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι δασικοί χάρτες συντάχθηκαν με βάση τις συγκεκριμένες αεροφωτογραφίες, τη σύγκρισή τους με τις αντίστοιχες του 2007, αλλά και αφού λήφθηκαν υπόψη όλες οι μεταγενέστερες διοικητικές και πολεοδομικές πράξεις. Ωστόσο, δήμοι και πολίτες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου που ακολουθήθηκε, καθώς όπως υποστηρίζουν στους χάρτες που αναρτήθηκαν χαρακτηρίζονται ως δάσος παραδοσιακές αστικές περιοχές, ενώ αντίθετα εξαιρούνται ακίνητα που πέρασαν πριν μερικά χρόνια στην κατοχή οικοδομικών συνεταιρισμών υπουργείων.
         Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στις αναρτήσεις δασικών χαρτών που αφορούν στις περιοχές της Κηφισιάς, της Δροσιάς, της Φυλής και της Σταμάτας Αττικής. Πάντως, σε κάθε περίπτωση τις εξελίξεις θα κρίνει η εξέταση των αντιρρήσεων από τις ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν για να αποφανθούν επί αυτών. Προς το παρόν οι αντιρρήσεις ομαδοποιούνται από την εταιρία του Κτηματολογίου ώστε να γίνει ταχύτερα και ευκολότερα η εξέτασή τους.

        Οι ενστάσεις αφορούν αποκλειστικά στην αμφισβήτηση του δασικού χαρακτήρα των εμφανιζομένων στο χάρτη δασικών εκτάσεων και όχι θέματα ιδιοκτησίας. Η ανάλυση σε βάθος, η ειδική εξέταση και μελέτη των αεροφωτογραφιών με την μέθοδο της φωτοερμηνείας, αποτελεί το ουσιαστικό στοιχείο που μπορεί να αποδείξει τον πιθανό «μη δασικό» χαρακτήρα της περιοχής του ενδιαφέροντος σας. Η μέθοδος της Φωτοερμηνείας χρησιμεύει για :
·                              τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης σας ως δασικής από το Δασαρχείο
·                              την κατάθεση ένστασης που αφορούν σε δασικούς χάρτες

        Το Τεχνικό μας Γραφείο ΤopoExperts σας παρέχει αντίγραφα των ερμηνευόμενων αεροφωτογραφιών τα οποία συνοδεύονται από ειδική τεχνική έκθεση πραγματογνωμοσύνης κατάλληλη για δικαστική χρήση. Η εμπειρία του τεχνικού μας γραφείου έχει αποδειχθεί μέσα από πλήθος υποθέσεων, δικαστικών και εξωδικαστικών, που μας έχουν ανατεθεί και έχουμε φέρει σε πέρας με επιτυχία. Οι συνεργάτες εξάλλου του γραφείου μας συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των πραγματογνωμόνων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, και ως εκ τούτου τους ανατίθενται πλήθος δικαστικών υποθέσεων για τις οποίες καλούνται να αποφανθούν επιστημονικά.