Πέμπτη

Kαταπράσινοι ουρανοξύστες στο Μιλάνο


Δύο καταπράσινοι ουρανοξύστες θα υψώνονται σύντομα επιβλητικοί στη συνοικία Πόρτα Νουόβα του Μιλάνου. Ο λόγος για το Bosco Verticale, το πρώτο «κατακόρυφο δάσος» στον κόσμο, με το οποίο η ιταλική πόλη ελπίζει να καθαρίσει λίγο τον αέρα της.
Εκτός από ιταλική πρωτεύουσα της μόδας, το Μιλάνο είναι γνωστό και για έναν ακόμη λόγο: τη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα, τα επίπεδα της οποίας συχνά ξεπερνούν αυτά που η Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει ως ασφαλή.
Σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν αυτό το πρόβλημα, αλλά και την έλλειψη χώρων πρασίνου, οι τοπικές αρχές ανέθεσαν στον αρχιτέκτονα Στέφανο Μπόερι και άλλους δύο σχεδιαστές  την ανέγερση του Bosco Verticale, ενός συγκροτήματος κατοικιών που παράλληλα θα λειτουργεί και ως «κατακόρυφο δάσος», δίνοντας μια ευχάριστη όσο και πρωτότυπη νότα πρασίνου στην πόλη.




Στους δύο πύργους, με ύψος 78 και 111 μέτρων, θα φυτευτούν πάνω από 900 δέντρα, σε μπαλκόνια συνολικής έκτασης σχεδόν 9.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα κτήρια έχουν ολοκληρωθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο και αυτή τη στιγμή μπαίνουν οι τελικές πινελιές, με την κατασκευή προσόψεων και την εγκατάσταση εξοπλισμού στα διαμερίσματα.
Η μία πολυκατοικία θα αποτελείται από 17 και η δεύτερη από 24 ορόφους. Εκτός από τα δέντρα, θα τοποθετηθούν 5.000 θάμνοι και 11.000 άλλα φυτά. Πέρα από το γεγονός ότι η βλάστηση θα βοηθήσει στον περιορισμό της ρύπανσης στην πόλη παγιδεύοντας διοξείδιο του άνθρακα και παράγοντας οξυγόνο, παρέχοντας παράλληλα ένα «σπίτι» για έντομα και πτηνά, θα διασφαλίσει ότι τα διαμερίσματα θα είναι δροσερά, χωρίς ο κλιματισμός να είναι απαραίτητος.
Για το πότισμα των φυτών, τα κτήρια θα διαθέτουν σύστημα συλλογής και ανακύκλωσης του νερού που θα χρησιμοποιούν τα διαμερίσματα. Θα περιλαμβάνουν επίσης ηλιακά πάνελ και θα αξιοποιούν τις αρχές των παθητικών σπιτιών.


www.topoexperts.gr