Παρασκευή

Επιδότηση για αγροτουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία

        Επιδοτήσεις σε ποσοστό μέ­χρι 60% για επενδύσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων ως 40 κλίνες και συνολικού προϋ­πολογισμού μέχρι 600.000 ευρώ, τα οποία μπορούν να γίνουν από κατ' επάγγελμα αγρότες και από όσους δεν έχουν σχέση με τον αγροτικό χώρο, προβλέπουν μεταξύ άλλων τα προγράμματα του αγροτικού ΕΣΠΑ(Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013) που προκηρύχθηκαν χθες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
         Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 35% έως 60% ανάλογα με την περιφέρεια,αφορά όλη την Ελλάδα, είναι συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ και εκτός από αγρο­τουριστικά καταλύματα επιδοτείται επίσης η παραγωγή παραδοσια­κών αγροτικών προϊόντων όπως μαρμελάδες, ψωμί, ζυμαρικά, είδη ζαχαροπλαστικής, αποστάγματα αλκοολούχων κ.λπ.
         Δεδομένου ότι το ποσοστό επι­δότησης μπορεί να φτάνει ως και το 60%, αυτό σημαίνει ότι το 40% πρέπει να είναι ίδια συμμετοχή. Έτσι για μια επένδυση σε αγροτουριστικό κατάλυμα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, η επιδότηση μπορεί να φτάσει τα 120.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά αγροτικές περιοχές σε κάθε νομό της Ελλάδας, κυρίως ορεινές και μειονεκτικές, που μπορούν να φιλοξενήσουν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα (γνωστές ως Ολοκληρωμένες Περιοχές Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου - ΟΠΑΑΧ).
         Ειδικά στον τομέα του αγροτουρισμού επιδοτούνται οι κτιριακές υποδομές και ο εξοπλισμός, καθώς και παραπλήσιες δραστηριότητες όπως η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός εστιατορίων, η ίδρυση επιχειρήσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ενοικίασης ειδών αναψυχής και αθλητισμού (π.χ. rafting), χώροι αθλοπαιδιών και γευσιγνωσίας, καθώς και κέντρα πληροφόρησης νια ταξιδιωτικές δρα­στηριότητες σε αγροτικές περιοχές. Με το ίδιο πρόγραμμα επιδοτείται επίσης η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων χειροτε­χνίας, παραγωγής ειδών παραδοσι­ακής τέχνης, ύφανσης βαμβακερών, κατασκευής χαλιών κ.λπ. Εκτός από τα αγροτουριστικά καταλύματα που το κόστος ανά επένδυση μπορεί να φτάνει τα 600.000 ευρώ, για όλες τις άλλες δράσεις δεν μπορεί να ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.
           Το πρόγραμμα με όλες τις επι­δοτούμενες δράσεις θα αναρτηθεί τις προσεχείς ημέρες στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος (www. agrotikianaptixi. gr), αμέσως μόλις δημοσιευθεί στο φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.
Πηγή: Τα Νέα
www.topoexperts.gr