Παρασκευή

Επαναχρησιμοποιημένα ξύλινα δάπεδα

Μία νέα τάση έρχεται από το εξωτερικό στη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων. Τα επαναχρησιμοποιημένα ξύλινα δάπεδα. Πρόκειται για ξύλα δαπέδου τα οποία λαμβάνονται από παλιά κτίρια πριν αυτά κατεδαφιστούν. Η χρήση τους είναι πολύ συχνή σε νέα ή και ανακαινισμένα σπίτια. Πολλοί είναι λοιπόν οι ιδιοκτήτες που προτιμούν να χρησιμοποιούν ξύλινο πάτωμα από παλαιότερο κτίριο και οι λόγοι για την επιλογή τους αυτή, αναφέρονται παρακάτω.

1. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ξύλινων δαπέδων τα οποία έχουν ληφθεί από παλαιά κτίρια είναι η ανθεκτικότητά τους. Η έκθεση στον αέρα και την υγρασία, συρρικνώνει ή παραμορφώνει ένα ξύλινο δάπεδο εάν αυτό δεν είναι καλής ποιότητας. Ένας τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει με τα παλαιά ξύλινα πατώματα, αφού είναι ήδη χρησιμοποιημένα και ανθεκτικά.

2. Όταν επαναχρησιμοποιούνται ξύλινα πατώματα, σώζονται νέα δένδρα τα οποία επρόκειτο να κοπούν. Το γεγονός αυτό βοηθά το περιβάλλον και καθιστά το σπίτι και γενικά οποιοδήποτε κτίριο οικολογικό.

3. Αυτού του είδους τα δάπεδα είναι αρκετά φθηνότερα από τα καινούργια. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το κόστος κατασκευής ενός νέου σπιτιού ή ανακαίνισης ενός ήδη υπάρχοντος.

4. Τα πατώματα από ξύλο που χρησιμοποιούνται ξανά έχουν την κατάλληλη ηλικία για χρήση αφού πολλές φορές χρησιμοποιούνται πολύ νεαρά ξύλα για κατασκευή δαπέδων, κάτι που τα κάνει λιγότερα ανθεκτικά. Επίσης τα παλαιότερα ξύλα δεν χρειάζονται επιπλέον χημική επεξεργασία όπως συμβαίνει με τα νέα.
5. Τα ανακυκλωμένα και στην πλειονότητα τους ακατέργαστα ξύλινα πατώματα, προσθέτουν φυσική ομορφιά σε ένα δωμάτιο η οποία δεν είναι εφικτή με τη χρήση νέων ξύλινων δάπεδων. Αν λοιπόν σκέφτεστε να δημιουργήσετε ένα δωμάτιο με ρετρό ή vintage θέμα, το επαναχρησιμοποιημένο ξύλινο δάπεδο, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε.


πηγή: site ΕΛΕΜ
www.topoexperts.gr